Search

3 روش صحیح مرور مطالب درسی برای کنکور

3 روش صحیح مرور مطالب درسی برای کنکور

یکی از جملاتی که از اکثر دانش آموزان شنیده می شود این است که « این همه درس خوندم ولی سرجلسه آزمون بیشتر مطالب را فراموش کرده بودم». اگر این مشکل برای داوطلبان کنکور اتفاق بیفتد بعد از یک مدت سبب نا امیدی و کاهش اعتماد به نفس در آنها می شود. راه حل مناسب برای این افراد، استفاده کردن از روش های صحیح مرور مطالب درسی است. با مرور کردن و تکرار کردن مطالب در بازه ی زمانی مشخصی، مطالب از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت منتقل می شود و از فراموشی مطالب جلوگیری می شود. برای مرور کردن می توان از ابزارهای مختلفی مانند؛ کتاب، جزوه های درسی، تست زدن و خلاصه های نوشته شده توسط خود داوطلب استفاده کرد. البته مرور از روی خلاصه ها و یادداشت برداری ها کامل ترین نوع مرور است.

 قطعاً در ایام کنکور حجم مطالب درسی خیلی زیاد است و به خاطر آوردن همه ی مطالب یکی از دغدغه های اصلی تمامی داوطلبان کنکور است. زمانی که دانش آموز یا مشاور او، برنامه ریزی برای مطالعه را انجام می دهد بایستی زمانی را برای مرور کردن مطالب در نظر بگیرد. هر داوطلب کنکوری، باید در زمان کنکور با مهارت های خلاصه نویسی، تست زدن و مرور مطالب کاملاً آشنا باشد و از آنها استفاده کند.

روش مرور مطالب درسی

روش مرور مطالب درسی مختلف است و مهم تر از آن دانستن زمان های دقیق مرور کردن است. بدون شک اگر شما از تکنیک ها و مهارت های مرور کردن استفاده کنید در زمان آزمون سراسری تمامی مطالب را به یاد می آورید. این همان کاری است که همه ی رتبه برترهای کنکور انجام می دهند.

«با مرور کردن، مطالب در حافظه ی شما تثبیت می شود و از فراموشی مطالب جلوگیری می کنید»

پارسین مشاوره به دلیل داشتن مشاورین مجرب و خبره ثابت کرده است که می‌تواند خدمات فوق العاده با کیفیتی را به کاربران ارائه کند. یکی از این خدمات ارزشمند ارائه پکیج مشاوره تحصیلی است.

مرور کردن یعنی چه؟

یکی از مراحل مهم مطالعه، مرور کردن است. مرور یعنی تکرار مطالب یا به عبارت دیگر دوره کردن مطالب مطالعه و خلاصه شده است. مسلماً مرور، دوباره خواندن مطالب مطالعه شده نیست چون این امر بسیار وقت گیر است.

پس از اینکه شما یک مبحث را می خوانید یادگیری و درک مطلب صورت می گیرد و مرور بعد از ان شروع می شود. مرور یک نوع یادآوری مطالب است.

در واقع فرآیند یادگیری زمانی تکمیل می شود که مطالب از حافظه کوتاه مدت به حافظه ی بلندمدت منتقل شود. هدف از مرور کردن ذخیره کردن مطالب در حافظه بلندمدت است.

چرا باید مطالب را مرور کرد؟

شاید از خودتان سوال کرده باشید چرا باید مطالب خوانده شده را مرور کنم؟انواع مرور درسی بهترین جوابی که می توان به این سوال داد، جلوگیری از فراموش  کردن مطالب مطالعه شده است.

هر فردی برای انجام هر کاری بایستی از مزایایی آن کار اطلاع کامل داشته باشد تا آن عمل را با رغبت بیشتری انجام دهد.

در ذیل مهم ترین مزایایی مرور کردن مطالب درسی بیان می شود:

1.انتقال مطالب به حافظه بلندمدت

بهترین کار برای جلوگیری از فراموشی مطالب برای یک داوطلب کنکور، با حجم زیاد کتاب ها و جزوه ها مرور مطالب در بازه ی زمانی استاندارد بر اساس نمودار فراموشی ابینگهاوس است. بنابراین با چند بار تکرار کردن، مطالب در ذهن ماندگارتر می شود و در زمان آزمون سراسری اکثر مطالب را شما براحتی به یاد می آورید.

2.طبقه بندی کردن مطالب

زمانی که برای بار اول یک مبحث جدید را مطالعه می کنید مطالب مطالعه شده همانند وسایلی هستند که در یک فضای تاریک رها می شود. در واقع  شما با هر بار مرور مطالب، وسایل را در یک جای مناسب قرار می دهید و به آنها نظم خاصی می بخشید. در نتیجه با مرور کردن مطالب را دسته بندی می کنید و این به یادآوری شما خیلی کمک می کند.

3.درک عمیق مطالب

با هر بار مرور کردن مطالب مطالعه شده درک بهتری نسبت به قبل خواهید داشت. حتی در دفعات بعدی مرور، مطالب را راحت تر می توان تحلیل کرد چون مغز این مطالب و کلمات را تکرار کرده و با آنها آشنا است. در نتیجه این موجب یادگیری بیشتر مطالب می شود.

مرور کردن مطالب

مسلماً زمانی که مطالبی تکرار شود دریچه های بیشتری به سمت این مطالب باز می شود و از جنبه های مختلفی قابل بررسی است.

در ادامه بخوانید: سه روش کاربردی برای خلاصه نویسی

بهترین زمان برای مرور مطالب درسی

برای مرور کردن مطالب، بایستی بهترین زمان را در نظر گرفت تا مطالب بهتر در ذهن تثبیت شوند و بازده بالاتری از مرور بدست آورد. بهترین زمان برای مرور کردن، اول صبح یا قبل از خواب است چون در این  دو بازه زمانی مغز فرآیند یادگیری را متوقف کرده و بیشتر در حال طبقه بندی مطالب است.

زمانی که خواب آلوده هستید و یا حوصله کافی برای درس خواندن ندارید، زمان مناسبی برای مرور کردن نیست.

داوطلبان کنکور و دانش آموزان پایه یازدهم و دوازدهم برای دریافت مشاوره تخصصی و اطلاع دقیق از روش ها و تکنیک های مرور مطالب درسی می توانند با شماره تلفن 9099070084 تماس بگیرند.

زمانبندی مناسب برای مرور کردن مطالب

در این قسمت می خواهیم ابتدا در مورد «منحنی یادگیری ابینگهاوس» مطالبی را بیان کنیم و بعد به سراغ زمانبندی مناسب برای مرور کردن مطالب برویم.

منحنی یادگیری توسط یک روانشناس آلمانی به نام «هرمان ابینگهاوس» ابداع شد. ابینگهاوس در مورد توانایی مطالعه و یادگیری انسان در بخاطر سپردن مطالب و فرآیند فراموشی تحقیقات خود را انجام داده.

منحنی یادگیری به ما می گوید چه فاصله ی زمانی طول می کشد تا مطالب خوانده شده در ذهن به یادگیری کامل تبدیل شود. به عبارت دیگر، منحنی یادگیری عنوان می کند که چطور می توان یادگیری خود را با هر بار مرور کردن افزایش داد.

بر طبق منحنی ابینگهاوس اگر در فواصل زمانی مشخصی، مطالب درسی را مرور کنید، تقریباً فراموشی یک مطلب سخت می شود. در واقع با مرور کردن، مطالب در ذهن ما ثبت می شود. بهترین زمانبندی برای مرور کردن مطالب به صورت زیر است؛

  •  اولین مرور بعد از 24 ساعت: مهم ترین زمان مرور کردن، بعد از 24 ساعت اول مطالعه است. چون در صورت مرور نکردن مطالب، 50 تا 70 درصد مطالب فراموش می شود. برای مرور کردن تک به تک دروس باید برنامه مناسب داشت.

برای اولین مرور مطالب درسی، بهتر است مرور را از مطالبی که زیر آنها خط کشیده شده و یا خلاصه نویسی شده است انجام دهید و یا تمرینات کتاب را حل کنید. همچنین می توان برای اولین مرور از تست آموزشی استفاده کرد.

  • دومین مرور پس از یک هفته؛ برای دومین مرور باید به سراغ کتاب ها و جزوات یا خلاصه های نوشته شده بروید. در این مرحله می توان تعدادی تست اموزشی هم حل کرد.

  • سومین مرور پس از یک ماه؛ مرور سوم خیلی راحت تر است و زمان کمتری را می گیرد. برای مرور سوم بهتر است از تست های سنجشی استفاده کنید. در تست سنجشی شما یک فصل کامل را مطالعه می کنید و زمان را در نظر بگیرید. در ضمن می توان از  خلاصه ها برای بار سوم مرور کردن استفاده کرد. یک نوع مرور برای این مرحله آزمون های آزمایشی است.

  • چهارمین مرور بعد از سه ماه؛ این مرحله آخرین مرحله مرور به حساب می آید. بر اساس منحنی یادگیری ابینگهاوس پس از سه ماه از مطالعه، مطالب در حافظه داوطلب کم رنگ شده و یا بطور کلی پاک شده.است. پس بهتر است برای یادآوری مطالب زمان بیشتری  برای مرور گذاشته شود.

 برای مرور کردن در این مرحله باید با دقت خلاصه های نوشته شده و حتی بعضی جاها درسنامه که زیر آنها خط کشیده شده را مطالعه کرد. برای مرور مرحله چهارم از تعدادی تست تکمیلی استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: آموزش تست زنی به سبک رتبه برترها

انواع مرور مطالب درسی

برای مرور کردن در ایام کنکور از چه منابعی می توان استفاده کرد؟ بطور کلی هر داوطلبی می توان از منابع مختلفی من جمله:

1.مرور از روی جزوه و کتاب درسی

در این نوع مرور، داوطلب با کمک کتاب درسی یا جزوه ای که در دسترس دارد مرور را انجام دهد. بدین صورت که نکات مهمی که در کتاب علامت زده یا مطلبی در جزوه خود یادداشت کرد را مطالعه کند. باید اضافه کرد این نوع از مرور وقت گیر است.

2. مرور از طریق تست زنی

مرور کردن تنها به معنی خواندن مطالب کتاب نیست، تست زدن یک نوع مرور به حساب می آید. برای مرور کردن در فواصل زمانی مختلف می توان از سه نوع تست آموزشی، سنجشی و تکمیلی استفاده کرد. بهتر است در زمان تست زدن مثلاً برای درس زیست بجای اینکه 200 تست را یک دفعه در یک روز انجام دهید انرا در چند مرحله تست زد. ایراد بزرگ مرور از طریق تست زنی این است که تمام مبحث مورد نظر را در بر نمی گیرد. می توان گفت این نوع مرور جامع و کامل نیست.

3. مرور از روی خلاصه های نوشته شده

اگر دنبال بهترین و سریع ترین روش مرور هستید باید بگوئیم مرور از روی خلاصه ها کامل ترین نوع مرور به حساب می آید. با مرور از روی خلاصه ها و یادداشت های دست نوشته خودتان تمامی جزئیات ان درس به یاد شما می آید. اگر با  مطالعه خلاصه ها مطلبی را به خاطر نیاوردید به سراغ کتاب درسی بروید.

سوالات متداول:

1.از چه روش های میتوان برای مرور مطالب درسی استفاده کرد؟

برای مرور کردن می توان از کتاب ها ، جزوه ها ، خلاصه و تست استفاده کرد.

2.برای جلوگیری از فراموش کردن مطالب چند بار باید مطالب را مرور کرد؟

با 4 بار مرور در زمان های مختلف مطالب کمتر فراموش می شوند. البته پس از چهارمین بار می توان در بازه یکساله مطالب را مرور کرد.

3.مهم ترین زمان برای مرور کردن چه زمانی است؟

پس از 24 ساعت از مطالعه گذشته باشد مهم ترین زمان به حساب می اید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما می توانید با کلیک برای روی آیتم های زیر این مقاله را برای دوستان خود به اشتراک بگذارید .

دسترسی به محتوا

سایرموضوعات

نیاز به مشاوره فوری دارید ؟
بیشتر مطالعه نمایید