Search

انتخاب رشته ارشد: چگونه بهترین گزینه را انتخاب کنیم؟

انتخاب رشته ارشد

داوطلبی که چند ماه از عمر خود را صرف مطالعه برای قبولی در آزمون کارشناسی ارشد گذرانده (با وجود شاغل بودن) و در حال حاضر جزو افرادی است که مجاز به انتخاب رشته ارشد شده‌، انتخاب بهترین گزینه برای وی سرنوشت ساز است. مرحله انتخاب رشته نه تنها می‌تواند آینده تحصیلی شما را شکل دهد، بلکه بر مسیر شغلی شما  تاثیرگذار است. و این انتخاب می‌تواند تاثیری مخرب یا مثبتی از خود بر جای بگذارد. بنابراین لازم است قبل از پر کردن فرم انتخاب رشته کارشناسی ارشد با دقت و توانمندی، یک انتخاب درست و هوشمندانه از این مسیر مهم داشته باشید.

در زمان اعلام نتایج اولیه کنکور کارشناسی ارشد و مشاهده کارنامه، اولین سوالی که به ذهن هر متقاضی مجاز به انتخاب رشته خطور می‌کند این است که چگونه بهترین گزینه را انتخاب کنم؟ با وجود این رتبه چقدر شانس موفقیت در فلان گرایش و دانشگاه را دارم؟ در زمان انتخاب رشته ارشد، چه نکاتی را مدنظر داشته باشم که دچار اشتباه نشوم؟

این‌ها سوالاتی هستند که هر داوطلب مجاز به انتخاب رشته ارشد برای یافتن جواب آنها هر سایت تخصصی انتخاب رشته و شبکه اجتماعی را چک می‌کند. در این مطلب ما به شما کمک خواهیم کرد تا با توجه به تجربیات و توجهاتی که باید در انتخاب رشته ارشد به آنها بپردازید، راهی مناسب و اصولی را طی کنید.

مشاوره تخصصی و تضمینی در زمینه انتخاب رشته کنکور کارشناسی ارشد توسط خبره ترین استادان پارسین مشاوره با متدهای روز دنیا 

تیم پارسین مشاوره به شما در مسیر انتخاب رشته کمک می‌کند تا نکات و مواردی که لازم است در این فرایند از آن مطلع شوید را یادآوری کند.

 برای انتخاب مناسب در زمان انتخاب رشته با توجه به شرایط زندگی و کاری هر داوطلبی دانستن این موارد لازم است.

راهنمایی کامل انتخاب رشته ارشد برای موفقیت در کنکور

قبل از اینکه شما ۱۰۰ انتخاب خود را از میان گرایش‌های مختلف در رشته خود در فرم انتخاب رشته کارشناسی ارشد درج کنید باید به یک سری موارد خاص و معیارهای مهم نظیر علایق شخصی، بازار کار آن گرایش، محتوای درسی، شهریه و… توجه کنید.

برای بررسی و تحقیق در مورد انتخاب مناسب در مرحله حساس انتخاب رشته باید چه راهنمایی‌هایی دریافت کنید و این راهنمایی‌ها از چه مرجعی باشد؟

ابتدا باید شما بدانید در مورد چه معیارهایی باید تحقیق کنید و چه فاکتورهایی برای انتخاب رشته کارشناسی ارشد در نظر بگیرید. این موضوع را خوب می‌دانید که زمان انتخاب رشته ارشد محدود است و موارد حساسی که باید برای انتخاب خود در نظر بگیرید زیاد می باشند.

 در این زمان اندک باید از امکانات موجود در حد توان حداکثر بهره را ببرید. مطمنا بودن یک مشاور با تجربه در زمینه انتخاب رشته ارشد می‌تواند یک مرجع مهم برای شما باشد. بودن یک فرد با تجربه می‌تواند در این زمان کوتاه بسیاری از مواردی که شما به تنهایی از آن اطلاع ندارید و یا حتی حوصله بررسی برخی از فاکتورهای پنهانی که شانس موفقیت شما را در انتخاب رشته چند برابر می‌کند، مفید خواهد بود.

باید خاطرنشان کرد متقاضیان انتخاب رشته کارشناسی ارشد باید در مورد حد نصاب قبولی در هر گرایش، تاثیر معدل موثر در قبولی، ظرفیت دانشگاه‌ها، شهریه هر دانشگاه، ارائه خوابگاه و… آگاهی لازم را کسب کنند.

به طور قطع داوطلبی که راهنمایی کامل در مورد انتخاب رشته کارشناسی ارشد کسب کرده باشد، شانس پذیرش خود را در رشته و گرایش مورد علاقه خود افزایش می‌دهد.

داوطلبان برای دانشگاه‌های سراسری اعم از روزانه، نوبت دوم، مجازی، پردیس خودگردان، پیام نور و غیرانتفاعی می‌تواند حداکثر ۱۰۰ کد رشته محل انتخاب کنند. همچنین افرادی که برای انتخاب رشته دانشگاه آزاد مجاز شده‌اند می‌توانند در سایت azmoon.org جداگانه ۱۰۰ انتخاب داشته باشند.

نکته دیگری که بایستی به آن اشاره کرد، این است که شما با بررسی علایق و توانمندی‌های خود، باید مشخص کنید برای تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد به تحقیق و پژوهش علاقه دارید یا بیشتر به کارهای اجرایی و عملی گرایش دارید. انتخاب هر کدام از این دو مورد در اعتبار مدرک کارشناسی ارشد شما و همچنین برای مصاحبه دوره دکترا تاثیرگذار است.

بیشتر بدانید: نحوه انتخاب رشته کارشناسی ارشد ۱۴۰۴- دانشگاه‌های سراسری و آزاد

نکات مهم در انتخاب رشته کارشناسی ارشد

نکات مهم در انتخاب رشته کارشناسی ارشد

با اعلام نتایج اولیه کنکور کارشناسی ارشد به صورت کارنامه و مشخص شدن تراز و رتبه، دفترچه انتخاب رشته ارشد توسط سازمان سنجش برای دانشگاه‌های سراسری منتشر می‌شود. اولین و مهم‌ترین کار مطالعه دفترچه انتخاب رشته است.

در هر سال ممکن است قوانین و ضوابط خاصی اضافه شده باشد و یا حتی محدودیت‌هایی اعمال شود. پس توصیه می‌کنیم حتماً مطالعه دفترچه را در اولویت قرار دهید.

یکی از نکات مهمی که در هنگام انتخاب رشته کارشناسی ارشد باید مدنظر قرار بگیرد توجه به مندرجات کارنامه است. رتبه و تراز اکتسابی هر فرد تاثیر زیادی در نتیجه نهایی خواهد داشت. بررسی ظرفیت دانشگاه‌ها در هر گرایش و مقایسه آن با رتبه کسب شده می‌تواند یکی از فاکتورهای صحیح و استاندارد برای انتخاب رشته باشد.

برای انتخاب رشته در دانشگاه‌های سراسری، هر داوطلبی با توجه به کارنامه خود و مجاز شدن به انتخاب رشته در هر دوره دانشگاهی می‌تواند انتخاب‌های خود را انجام دهد. مسلماً فردی که برای دوره روزانه مجاز نشده نمی‌تواند برای دانشگاه‌های روزانه، کد رشته محل انتخاب کند. پس تحلیل درست کارنامه در اینجا لازم است.

مشاوره تلفنی تحصیلی  پارسین مشاره با ارائه تخصصی ترین مشاوره در تمامی زمینه مدارس، کنکور، دانشگاه، انتخاب رشته، دکتری، کارشناسی ارشد و … کافی است با تلفن ثابت با شماره 9099070084 تماس بگیرید. 

در صورت نداشتن تلفن ثابت و استفاده از بسته های مشاوره 50% تخفیف اینجا کلیک کنید.

 مجاز شدن برای هر دانشگاه تنها یکی از ساده‌ترین و بارزترین نکات از تحلیل کارنامه است. برای داشتن یک انتخاب رشته اصولی لازم است که کارنامه اولیه شما توسط یک مشاور با تجربه به خوبی تحلیل شود و بعد از آن شروع به انتخاب کد رشته محل‌های مورد علاقه خود کرد برای تحلیل کارنامه و بررسی گرایش‌ها و رتبه‌های آن کارشناسان انتخاب رشته پارسین مشاوره می‌توانند به شما کمک کنند.

مهمترین اصلی که باید برای انتخاب رشته کارشناسی ارشد در اولویت قرارداد، علاقه است زمانی که شما بر اساس علاقه انتخاب رشته خود را انجام دهید دوران تحصیل بهتری خواهید داشت و همچنین امکان پیشرفت در شغل شما بیشتر وجود دارد.

داوطلبی که رشته کارشناسی او متفاوت با رشته انتخابی در مقطع فوق لیسانس است، با بودن علاقه می‌تواند کاستی‌های موجود را جبران کند و فرد با وجود علاقه اطلاعات مورد نیاز را جمع آوری می کند. در برخی موارد دیده شده که این افراد از داوطلبانی که رشته مرتبط داشتند پیشرفت بیشتری در رشته انتخاب خود دارند.

معیارهای انتخاب رشته ارشد برای افراد مختلف متفاوت است. معمولاً داوطلبان با توجه وضعیت زندگی و شرایط کاری انتخاب‌های خود را انجام می‌دهند. برای برخی افراد اعتبار علمی دانشگاه بسیار مهم است، در مقابل فرد دیگر صرفاً گرفتن مدرک کارشناسی ارشد از هر دانشگاهی با هدف ترقی در شغل اهمیت دارد. مسلماً برای خانمی که فرزند کوچک دارد نزدیکی به محل زندگی در اولویت قرار دارد.

در نتیجه نام بردن معیارهای مهم در انتخاب رشته ارشد در اینجا لازم نیست، به این دلیل که بررسی کردن هر معیار انتخاب رشته برای هر فرد و رعایت کردن ترتیب اولویت‌ها ضرورتی وجود ندارد، چون شرایط افراد متفاوت است.

انتخاب رشته کارشناسی ارشد، در رشته‌های خاص کمی متفاوت با بقیه رشته‌ها است. رشته‌هایی مانند مددکاری اجتماعی و یا رشته‌های هنر که آزمون عملی یا مصاحبه دارند قبولی نهایی آنها حاصل نمره آزمون کتبی و آزمون عملی خواهد بود. برای افرادی که در رشته‌های خاص شرکت کردند، علائم خاصی در کارنامه اولیه آنها درج می‌شود که این نشان دهنده ازمون دو مرحله ای انها است.

نکته مهم دیگری که باید به آن اشاره کرد تفاوت انتخاب رشته کارشناسی ارشد رشته‌های خاص، به خاطر آزمون عملی که وجود دارد چرا که نمره عملی در دست اساتید خواهد بود و هر اتفاقی ممکن است پیش بیاید. داوطلبان این رشته‌ها به خاطر انتخاب محدود و آزمون عملی لازم است با یک مشاور با تجربه صحبت کند حتی اگر رتبه خوبی کسب کرده باشند.

بیشتر بخوانید:  تاثیرمعدل در کنکور کارشناسی ارشد ۱۴۰4 چگونه است  و چرا اینقدر مهم است؟

مراحل انتخاب رشته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد

انتخاب رشته ارشد برای دانشگاه آزاد، مراحلی دارد که داوطلبان لازم است آن را به ترتیب انجام دهند. این مراحل عبارتند از:

۱. مراجعه به سایت دانشگاه آزاد به نشانی azmoon.org

۲. انتخاب گزینه «انتخاب رشته آزمون کارشناسی ارشد»

۳. در مرحله بعد وارد کردن کد ملی و کد دسترسی در سیستم

۴. پرداخت کردن هزینه انتخاب رشته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد

۵. ثبت کد رشته محل‌های دانشگاه آزاد در فرم انتخاب رشته

۶. در آخرین مرحله دریافت کد رهگیری.

اشتباهات رایج در انتخاب رشته ارشد

در انتخاب رشته ارشد، برخی اشتباهات وجود دارند که به شکل ناخودآگاه بروز می‌کند. شناخت این اشتباهات به شما کمک می‌کنند تا انتخاب بهتری داشته باشید. یکی از این اشتباهات این است که به اطلاعات سطحی و شنیدن تعدادی نظر اکتفا کرده و بر اساس آن بخواهید یک تصمیم گیری درست انجام دهید.

یکی دیگر از اشتباهات خطرناک در انتخاب رشته ارشد، انتخاب رشته یا گرایش بر اساس مد و انتخاب افراد دیگر است. در واقع توجه نکردن به علایق و شخصی و روندهای آینده بازار کار، شما را در مسیر مناسبی قرار نمی‌دهید. نمی‌توانید تنها به حرف زدن دیگران اعتماد کرده و از اشتباهات خود نسبت به علاقه‌ها و توانمندی‌ها غافل شد.

اشتباه دیگری که ممکن است داوطلبان مجاز به انتخاب رشته انجام دهند، توجه نکردن به قوانین محرومیت از ثبت نام کنکور کارشناسی ارشد برای سال آینده است. فردی که رشته‌های روزانه را انتخاب کرده و در آن رشته و دانشگاه پذیرش شده صرفاً به خاطر عدم علاقه، دوری راه و… تمایلی به ثبت نام در دانشگاه ندارد. این داوطلب ممکن است در ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد سال بعد محروم شود (در صورت وجود قانون محرومیت).

افرادی که دارای سهمیه هستند، برای استفاده در مقطع فوق لیسانس باید از قوانین آن اطلاع داشته باشند. محرومیت استفاده از سهمیه وجود دارد. به عبارت دیگر؛ در هر دوره تنها یک بار مجاز به استفاده از سهمیه خود می‌باشد. اگر فردی یک بار از سهمیه خود استفاده کرده است و در دانشگاه قبول شده، امکان استفاده مجدد از سهمیه وجود ندارد.

در هنگام انتخاب رشته ارشد، اشتباه دیگری که ممکن است برخی داوطلبان انجام دهند توجه نکردن به امکانات رفاهی مانند ارائه خوابگاه توسط دانشگاه و… است. امکان ارائه خوابگاه برای همه دانشگاه‌ها وجود ندارد. پس افرادی که در دانشگاه‌های نوبت دوم، پیام نور، غیرانتفاعی، پردیس خودگردان، آزاد و مجازی پذیرفته می‌شوند این دانشگاه‌ها هیچ تعهدی بابت واگذاری خوابگاه به پذیرفته شدگان داده نمی‌شود.

مسلماً برای فردی که در شهری غیر از محل سکونت خود در مقطع کارشناسی ارشد پذیرفته می‌شود مسئله خوابگاه مهم است و این مورد هزینه‌ای برای فرد خواهد داشت.

بارها دیده شده داوطلبان به امید نقل و انتقال از دانشگاه قبولی به دانشگاه دیگر، انتخاب رشته خود را انجام داده اند، غافل از اینکه نقل و انتقال دانشجو در مقطع فوق لیسانس ممنوع است. در صورت انتقال دانشجو شرایط آن بسیار خاص می‌باشد.

یکی از اشتباهات رایج در زمان انتخاب رشته ارشد، برای افرادی که رتبه مناسبی کسب نکرده‌اند انجام ندادن انتخاب رشته است. این افراد با این ذهنیت که رتبه خوبی ندارند شانس پذیرش خود را در دانشگاه از دست می‌دهند. غافل از اینکه افرادی با رتبه نسبتاً خوب وجود دارد که به خاطر شرایط کاری، علاقه نداشتن به گرایش مجاز شده برای انتخاب رشته و…انتخاب رشته انجام نمی‌دهند و همین مورد باعث می شود شانس افراد دیگری برای پذیرش وجود داشته باشد.

پارسین مشاوره به دلیل داشتن مشاورین مجرب و خبره ثابت کرده است که می‌تواند خدمات فوق العاده با کیفیتی را به کاربران ارائه کند. یکی از این خدمات ارزشمند ارائه پکیج برنامه ریزی است.

تاثیر نرم افزارهای انتخاب رشته ارشد

تاثیر نرم‌افزارهای انتخاب رشته در قبولی

بیائید کمی در مورد نرم افزارهای انتخاب رشته ارشد صحبت کنیم. برخی داوطلبان در زمان انتخاب رشته از نرم‌افزارهای انتخاب رشته استفاده می‌کنند و کاملاً به آنها اعتماد می‌کنند. در حالی که این افراد برای کسب رتبه موجود وقت زیادی را صرف کرده اند. این داوطلبان مرتکب اشتباه بزرگی می‌شوند و سرنوشت خود را به دست یک نرم‌افزار می‌سپارند.

ابتدا باید تحقیق کرد که نتایج این نرم‌افزار دقیق است، چقدر می‌توان به آن اعتماد کرد. اصولاً نرم‌افزارهای انتخاب رشته، اطلاعات آنها بر اساس کارنامه‌های سال قبل استخراج شده و ظرفیت پذیرش در هر رشته و گرایش در سال جدید تغییر می‌کند و این یکی از دلایل اعتماد نکردن به این نرم‌افزارها است.

نکته مهمی که برای استفاده از نرم‌افزارهای انتخاب رشته ارشد لازم است بدانید این است که جامعه آماری شرکت کنندگان در آزمون کارشناسی ارشد در هر سال تغییر می‌کند. و مهم‌ترین دلیل اکتفا نکردن به جواب این نرم‌افزارها اطلاعات محدود از داوطلبان درج شده در نرم‌افزار است. برای اقدامی به این مهمی تنها نمی‌توان به نرم‌افزارهای انتخاب رشته بسنده کرد حتماً باید با یک مشاور با تجربه در کنار ان در مورد انتخاب رشته صحبت کرد.

در دنیای وب برای نرم‌افزارهای انتخاب رشته تبلیغات گسترده‌ای انجام شده است که در این تبلیغات از کلمات جذاب و مستورکننده استفاده می‌شود. پس سرنوشت خود را به دست این تبلیغات نسپارید.

در ادامه بخوانید: 9 دلیل منحصر به فرد برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد

چگونه بهترین گرایش را برای کارشناسی ارشد انتخاب کنیم؟

انتخاب بهترین گرایش در هر رشته در زمان انتخاب رشته کارشناسی ارشد یکی از دغدغه‌های اصلی داوطلبان است. چون انتخاب بهترین گرایش ها مزایایی زیادی برای داوطلب دارد.

همه ما می‌دانیم آزمون کارشناسی ارشد با کنکور سراسری تفاوت‌های فاحشی دارد. یکی از تفاوت‌ها وجود گرایش‌های زیاد در هر رشته است که فرد به صورت تخصصی در مقطع کارشناسی ارشد در آن رشته تحصیل می‌کند.

البته بایستی یادآور شویم در طول مقطع کارشناسی ارشد بیشتر کارهایی تحقیقاتی و پژوهشی دانشجو انجام می دهد.

برای انتخاب بهترین گرایش در هر رشته، داوطلب لازم است اطلاعات جامع در مورد همه ی گرایش‌های رشته خود کسب کند. اطلاعاتی در مورد بازار کار هر گرایش، واحدهای درسی، شرایط ادامه تحصیل و غیره کسب کند.

بطور قطع بازار کار برخی گرایش‌ها در هر رشته وضعیت بهتری دارد و در مقابل رقابت برای پذیرش در این گرایش‌ها بیشتر می‌باشد. به طور مثال در رشته حقوق گرایش‌های مانند جزا و جرم شناسی، خصوصی و بین الملل جزوه بهترین گرایش‌ها است.

برای مشاوره تخصصی  شرایط پذیرش رشته های بدون کنکور ۱۴۰۳ با پارسین مشاوره همین حالا تماس بگیرید.

راهکارهای موثر در انتخاب رشته کارشناسی ارشد

برای موفقیت در انتخاب رشته ارشد، استفاده از برخی راهکارها می‌تواند بسیار مفید باشد. یکی از این راهکارها، مشاوره از افراد متخصص و با تجربه در این حوزه است. مشاوران می‌توانند با توجه به تجارب فراوان خود به شما اطلاعات مهمی ارائه دهند که به انتخاب بهتر کمک کند.

مشاوران با تجربه بر اساس تجربه‌ای که در زمینه انتخاب رشته دارند به فاکتورهای زیادی توجه می‌کنند و برخی فاکتورها را در اولویت قرار می‌دهند. مطمئناً مشاوران از آمار قبولی رشته‌ها در سال‌های قبل اطلاع دارند و همین مورد سبب موفقیت شما در انتخاب رشته می‌شود.

همچنین به شما عزیزان توصیه می‌کنم از فرایند تصمیم گیری خود یک جدول راهنما تهیه کنید. در این جدول گرایش‌های رشته خود مزایا و معایب هر کدام بازار کار و توانمندی‌های شخصی خود را یادداشت کنید. یان کار به شما کمک می‌کند تا تصویر واضح‌تری از گزینه‌های موجود داشته باشید و سردرگمی جلوگیری کنید.

بیشتر بدانید: 9 دلیل منحصر به فرد برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد

سوالات متداول:

1.مهم ترین فاکتور برای انتخاب رشته چیست؟

اولین و مهم ترین فاکتور در نظر گرفتن علاقه است.

2.بهترین گزینه برای انتخاب رشته چه گزینه ای است؟

گزینه ای که با بررسی شرایط کاری و زندگی ما مناسب باشد این بهترین گزینه برای هر فرد است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما می توانید با کلیک برای روی آیتم های زیر این مقاله را برای دوستان خود به اشتراک بگذارید .

دسترسی به محتوا

سایرموضوعات

نیاز به مشاوره فوری دارید ؟
بیشتر مطالعه نمایید